top of page
Yazarın fotoğrafısaimdigrak

2024 YILI SONUNA KADAR TÜRKİYE'DE GAYRİMENKUL PİYASASI NASIL OLACAK?




2024 yılı için Türkiye'deki gayrimenkul piyasası hakkında kesin tahminlerde bulunmak zor olsa da, genel eğilimler ve mevcut ekonomik koşullar bazı ipuçları verebilir. İşte dikkate almamız gereken bazı faktörler:


1. **Ekonomik Durum

**:



Türkiye'nin genel ekonomik durumu, gayrimenkul piyasası üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Gayrimenkul piyasasının göbek bağı olan inşaat sektörünün de Türkiye ekonomisine olan katkısı daha da büyük olacağına inanıyorum. Sebebine gelince inşaat sektörü 250 alt sektörün ve 7 milyona yakın çalışanın ekmek kapısıdır. İnşaatın durması demek Türkiye de çalışan 32 milyon kişiden 7 milyonun, yani neredeyse dörtte birinin etkilenmesi anlamına geliyor. Bu da piyasa da büyük bir daralmaya sebep olur.Bunun yanında enflasyon oranları, faiz oranları ve döviz kurları gibi faktörler, gayrimenkul fiyatlarını ve yatırımcıların ilgisini doğrudan etkileyebilir.


2. **Faiz Oranları**:



Merkez Bankası'nın faiz politikaları, özellikle konut kredisi faiz oranları, gayrimenkul talebini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Düşük faiz oranları, konut kredisi almayı daha cazip hale getirebilir ve dolayısıyla talebi artırabilir. Yüksek mevduat faizleri kısa vadede birçok insan için cazip görünse de kümülatif te bakıldığı zaman yıllık enflasyon karşısında Türk lirasının eridiği bilinmektedir.


3. **Kentsel Dönüşüm Projeleri**:

Türkiye'de devam eden kentsel dönüşüm projeleri, bazı bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarını artırabilir. Bu projeler, özellikle büyük şehirlerdeki eski yapıların yenilenmesini ve yeni konut alanlarının oluşturulmasını içerir. Bu projeler çevre ve şehircilik bakanlığı ve yerel belediyeler ve inşaat firmaları tarafından yapılmaktadır.


4. **Yabancı Yatırımcı İlgisi**:

Türkiye, yakın zamana kadar yabancı yatırımcılar için cazip bir gayrimenkul piyasasına sahipti fakat son ekonomik gidişat ve Döviz kurlarının durumu ve Türkiye'nin sunduğu yatırım fırsatları, yabancı yatırımcıların ilgisini artık çok fazla çekmiyor.


5. **Demografik Faktörler**:

Türkiye'de genç ve büyüyen nüfus, konut talebini artırmasına en büyük etken. Hayatın akışında olan evlilik ve boşanmalar konut talebinin artmasına sebep olmaktadır.Ayrıca, şehirleşme oranının artması, büyük şehirlerdeki gayrimenkul piyasasını canlı tutabilir. Şu piyasa da bile Mayıs 2024 istatistiklerine göre İstanbul'da 18.814 Ankara'da 9.861 Antalya'da ise 6.306 adet konut satılmış.


6. **Yasal Düzenlemeler ve Teşvikler**:

Hükümetin gayrimenkul sektörüne yönelik politikaları ve teşvikleri, piyasa dinamiklerini etkileyebilir. Örneğin, Ticaret Bakanlığının yakın zamanda faz 2 olarak açıkladığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi(EİDS) ile yetkisiz emlak ilanı çıkılmasının önüne geçiliyor. Aynı zaman da üzerinde çalışmaları devam eden diğer bir sistem ise satışa çıkacak bir gayrimenkul için değerleme(eksper) raporu zorunluluğu getirilmesi. Böylece faiş fiyatlı ilanların önüne geçilmiş olacak.


Bu faktörlerin her biri, 2024 yılında Türkiye'deki gayrimenkul piyasasının nasıl şekilleneceğini belirlemede önemli bir rol oynayacaktır. Lakin güncel ekonomik verileri ve piyasa trendlerini takip etmek, daha kesin tahminler yapmamıza yardımcı olabilir. Gayrimenkul yatırımı ciddi bir süreçtir, yanlış bir karar almamak için işin uzmanlarından destek almayı tercih edebilirsiniz.


Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.


149 görüntüleme23 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

23 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Okurken keyifle okuduğum, değerli ve bilinçlendiren kıymetli bilgiler için teşekkür ediyor devamını diliyorum ☺️☺️

Like

Guest
Jun 16
Rated 5 out of 5 stars.

Gayrimenkul alımında tek başına doğru bir karar almak oldukça zordur. Aydınlatıcı ve süreci nasıl yönlendirmemiz gerektiği konusunda bilgilendirici bir yazı olmuş. Alanında deneyim sahibi birinin bu tarz yönlendirici içerikler sunması essiz bir katkı. Kaleminize sağlık...

Like

Guest
Jun 14
Rated 5 out of 5 stars.

Paydaşlar ve okurlar için tecrübeden kaynaklı çok güzel sektörel projeksiyon olmuş Saim Bey, kaleminize sağlık👏

Like

Guest
Jun 13
Rated 5 out of 5 stars.

Kaleminize sağlık🧿

Like
Replying to

Teşekkür ederim

Like

Guest
Jun 13
Rated 5 out of 5 stars.

Saim bey tebrik ederim. Çok güzel ve detaylı bir yazı olmuş.

Like
Replying to

Teşekkür ederim. Devamı gelecek

Like
bottom of page