top of page
Yazarın fotoğrafısaimdigrak

ARSA ALIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?


1. Bir gayrimenkul alırken en önemli şey konumdur. Arsanın konumu da bu yüzden çok önemlidir. Toplumsal ihtiyaçlarımıza uygun bir konumda olmalı, ulaşım imkanlarına yakın olmalı ve çevredeki altyapı hizmetlerine erişimin kolay olması önemlidir.

2. Arsanın kullanım amacı: Arsanın ne amaçla kullanılacağını tabiki belirlemek önemlidir. İmar durumu, yapılaşma koşulları, arazi kullanım planları gibi faktörler arsanın hangi amaçla kullanılabileceğini belirler.

3. Arsa alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri İmar durumudur. Arsanın imar durumu araştırılmalıdır. İmar planlarına uygun olması, yapılaşma izinlerine sahip olması gerekmektedir. Mutlaka almadan önce ilgili belediyenin imar biriminden sorgulama yapılmalıdır.

4. Bir arsayı almadan önce mutlaka altyapı hizmetlerini kontrol etmelisiniz. Arsanın su, elektrik, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerine erişimi olmalıdır. Altyapı hizmetlerinin bulunmaması, maliyetleri artırabilir. Doğayla baş başa kalayım bunlar önemli değil diyorsanız bu sizin tercihiniz olur fakat satışta işinizi zorlaştırır.

5. İlgili tapu dairesinden tapu durumunu mutlaka sorgulayın. Arsanın tapu durumu kontrol edilmelidir. Üzerinde Şerh ipotek haciz, var mı? Mutlaka sorgulayın. Aynı zamanda Alttan doğalgaz hattı geçiyor mu ya da üstten yüksek gerilim hattı geçiyor mu bunların tapu üzerinde şerhi var mı mutlaka kontrol etmelisiniz. Tapu kaydının düzgün olması, satış işlemlerinin sorunsuz gerçekleşmesini sağlar.

6. Alacağınız arsanın fiyat değerlemesini iyi yapmalısınız. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz mutlaka bir mülk uzmanından destek isteyin. Yapacağınız bir hata geri dönüşü olmayan büyük zarara uğramanıza sebep olabilir. Arsa fiyatı, bölgenin değeri, imar durumu, konumu, gelişim durumu gibi faktörlere göre değerlendirilmelidir. Piyasa araştırması yaparak, arsa için uygun bir fiyat belirlemek önemlidir.

7. Arsa alımında mutlaka bir Uzman Görüşüne başvurun. Arsa alımında bir mülk uzmanından veya avukat gibi teknik konulara hâkim birinden görüş almak faydalı olabilir. Bu uzmanlar, imar durumu, tapu durumu gibi konularda size yardımcı olabilirler.

8. Arsanızı beğendiniz fakat finansmanda sorun yaşadınız. Bankaların arsa kredisi imkanlarından faydalanabilirsiniz. Arsa alımında kredi kullanmayı düşünüyorsanız, bankaların arsa kredisi imkanlarını araştırmak önemlidir. Kredi koşulları, faiz oranları gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Yine bu konuda bir mülk uzmanından destek alabilirsiniz.

9. Arsa alırken, alacağınız arsayı nasıl değerlendireceğinizi çok iyi planlamanız gerekmektedir. İleride üzerine bir projemi yapacaksınız yoksa yatırım aracı olarak mı tutacaksınız. Proje yapmayı düşündüğünüz de mutlaka bölgeye hâkim mülk uzmanlarının görüş ve önerilerine önem verin. O bölge de size en çok kazanç sağlayacak mülkler konusunda size çok değerli fikirler verebilirler.

10. Arsa alım aşamasına geldiniz. Profesyonel bir gayrimenkul firmasının desteği ile hukuki işlemlerin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Satış sözleşmesi, tapu devri gibi işlemler, bir mülk uzmanı tarafından veya bir avukat tarafından kontrol edilmeli ve gerektiğinde danışmanlık alınmalıdır.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page