top of page
Yazarın fotoğrafısaimdigrak

NEDİR BU EMLAK SATIŞINDA KİMLİK DOĞRULAMA SİSTEMİ?

Güncelleme tarihi: 25 Eki 2023


1 Kasımdan itibaren emlak piyasası artık eskisi gibi olmayacak. Bir mülkünüzü(ev, arsa, işyeri vs) satmaya karar verdiniz. Tabiki bu en doğal hakkınız. Fakat artık eskiden olduğu gibi ilan yayınlanan sitelere sorgusuz sualsiz ilan çıkmak hayal oluyor. Bu sayede ilan sitelerindeki sahte ve mükerrer ilanlar da ayıklanmış olacak. İyi tamam da ne değişti? Sizlere kısaca şöyle açıklayalım.


  • İlk aşamada mülk sahibi satışa çıkacak yerin kendine ait olduğunu E-devlet üzerinden kimlik doğrulamasını yapacak.

  • Mal sahibi olarak ilan giren kişilerin gerçekten o taşınmazın sahibi olup olmadığına bakılacak. Aynı zamanda yakını olarak girenler de e-Devlet üzerinden doğrulanabilecek. e-Devlet üzerinden kurulacak kimlik doğrulama sistemiyle sahte ilanlar sistemden düşürülecek.

  • (EİDS) Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ilan portalların ilan çıkacak kişi yada kurumların kimlik ve yetki sorgulaması yapmalarına olanak sağlayan bir portal görevi görecek. Bunu yapacak yazılım da son aşamaya gelinmiş durumda. 1 Kasım 2023 itibariyle sitemin aktif edilmesi planlanıyor.

  • İkinci aşamada ise yetki doğrulaması yapılması planlanıyor. İlan yayınlayan siteler bu aşamada ilana konu mülkün ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilandaki mülkün sahibi tarafından yetkilendirildiği ilanı yayımlamadan önce doğrulanacak. İlan siteleri bu doğrulamaları yapabilmek için yendi yazılımları hazırlayıp testlerini yapacaklar.

  • Mülkün satışı veya kiralamasıyla bir gayrimenkul danışmanı ilgilenecek ise Mülk sahibi tarafından yetkilendirilmesi gerekecek. Yetki belgesi olmadan ilan çıkılan tüm mülklerin ilanları sitemden düşürülecek. Böylece piyasayı manipüle eden sahte ilanların önüne geçilmiş olacak. Ayrıca bundan sonra aynı portföye 20 emlakçı ilan çıkamayacak. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi ve MYK belgesine sahip olmayan Gayrimenkul firmalarının sisteme girişi engellenecek.

Bu sayede sektöre bir çekidüzen gelecektir. Bir portföye 20 emlakçının çalıştığı dönemler geride kalacak. Mesleğine ve kendine yatırım yapan aynı zamanda etik çalışan meslektaşlarımın zamanına giriyoruz. Artık yetki sözleşmeli portföy için daha profesyonel daha etik ve daha dürüst olarak bölgesinde tanınanlar ön plana çıkacaklardır.


Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.


Saim DİĞRAK / Mülk Uzmanı

34 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Invitado
25 oct 2023
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Ellerinize sağlık 👏 gerçekten çok merak ettiğimiz etrafta mülkümuz'un satışını kime nasıl, versekte yararlı çıkarız.söylentilerine harika bir açıklama olmuş.bizleri bilgilendirdiginiz için teşekkür ederiz. bu gibi yazılarınızı yakından takip eden biri olarak tebrik ederim

başarılarınızın devamını diliyorum☺️ 👏

Me gusta
saimdigrak
saimdigrak
25 oct 2023
Contestando a

Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Me gusta
bottom of page