top of page
Yazarın fotoğrafısaimdigrak

TEMMUZ AYINDA KONUT SATIŞLARI YÜKSELİŞTE




Türkiye genelinde Temmuz ayında 127 bin 88 konut satıldı


Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 19 bin 47 ile İstanbul, 11 bin 364 ile Ankara ve 6 bin 659 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 61 ile Ardahan, 64 ile Hakkari ve 77 ile Bayburt oldu. Kocaeli ilimizde 2920 daire satıldı.

Fotoğraftaki istatistikten de anlaşıldı gibi son 3 yılın aynı aylarına göre konut satışları her yıl yükseldiği açıkça görünüyor. Yüksek enflasyona maruz kalan ülkemizde hızla artan konut fiyatlarına rağmen bu satışların sebebi acaba nedir? Piyasanın ve enflasyonun farkında olan vatandaşlarımız hızla artan inşaat malzemeleri ile yapılacak yeni konut fiyatlarının şuan ki fiyatlara göre çok daha fazla olacağını çok iyi bildikleri için şimdiden kendilerini zorlayıp alıyorlar.

Müteahhitlerin daha önce yaptıkları konutların maliyetleri düşük olduğu için şuan bize yüksek gelen ama yeni maliyetlere göre uygun kalan daireler satılıyor. Bu stoklar bittiğinde fiyatlar daha da yükselecek.


Yüksek kredi faiz oranlarına rağmen İpotekli Konut Satışları ne durum da ?


İpotekli yani kredili satışlar da Temmuz 2023 ile Temmuz 2024 arasında yaklaşık %21 düşüş olmuş. Yüksek konut faizleri bu düşüşün asıl sebebi. Mevduat faizlerinde parasına para katanlar evini arabasını satarak, fiyatlar artmadan başımız sokacak bir ev alalım diyenler ile nakit alımlar %21.7 artmış.


Yabancıya satış konusuna hiç girmek istemiyorum. Kan dökerek alınmış vatan toprağı parayla satılamaz düşüncesindeyim.


Kalın sağlıcakla


Saim DİĞRAK / Mülk Uzmanı



Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 14
Rated 5 out of 5 stars.

İşini laigiyle yapan müşterilere elinden gelenin fazlasını yapan tüm özenle işini icra etmeye çalışan bir emlakçidir Saim Bey iyi çalışmalar diliyorum şunuda söylemeden yapamayacgım müşteri olarak kendisiyle görüşme sağlamıştık bizimle ilgilendigi için kendisine teşekkür ederiz

Like
bottom of page